Τις πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου 1945, ένα Β-29 με όνομα Ενόλα Γκέι και πιλότο τον αντισμήναρχο Πολ Τίμπετς απογειώθηκε από το νησί Τίνιαν των Μαριανων. Μετέφερε μια μόνο ατομική βόμβα βάρους 3,5 τόνων με καταστρεπτική ισχύ 12.5 χιλιάδων τόνων ΤΝΤ. Ο Γίμπετς οδήγησε το αεροπλάνο του προς τη Χιροσίμα, η οποία είχε επιλεγεί ως κύριος στόχος λόγω των στρατιωτικών βάσεων και των βιομηχανικών περιοχών της. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους. Στις 8:15 π.μ. το Ενόλα Γκέι έριξε τη βόμβα που ονομαζόταν Little Boy (Αγοράκι).

Στο ξεκίνημα του 2016, η πρόσφατη δημοσίευση του προσχεδίου του νέου ασφαλιστικού ήρθε νωρίς στο ξεκίνημα του έτους να μας προσγειώσει ανώμαλα σε μια νέα πραγματικότητα. Η όποια αισιοδοξία συνήθως πηγάζει από το γενικότερα εορταστικό κλίμα του ερχομού του νέου έτους έδωσε τη θέση της σε μια άνευ προηγουμένου ανασφάλεια.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εξειδικευμένος επιστήμονας για να αντιληφθεί πως οι εισφορές που προβλέπονται για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες είναι απολύτως εξωπραγματικές. Κι ένα Αγοράκι (!) αντιλαμβάνεται πως με μαθηματική ακρίβεια – εάν ισχύσουν τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο – θα έρθουμε αντιμέτωποι με άτακτη ‘φορολογική μετανάστευση’ πολλών επιχειρήσεων, αλλά και μαζικές αιτήσεις διακοπής εργασιών όσων δεν μπορούν να προχωρήσουν σε έναρξη επιτηδεύματος σε κάποια γειτονική χώρα.

Ας ελπίσουμε πως ο Υπουργός και οι παρ’ αυτώ θα αφουγκραστούν τις αντιδράσεις της αγοράς, θα επαναϋπολογίσουν τις συνέπειες, και δεν θα ρίξουν – ως σύγχρονοι πιλότοι του Enola Gay – το ελληνικό Little Boy στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.