Ελληνικά

Blog

Τα άρθρα μας

Το Δώρο Χριστουγέννων δεν είναι ακατάσχετο

Είναι μάλλον γνωστό πως ο καθένας από εμάς μπορεί να δηλώσει έναν μοναδικό ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο έως του ποσού των 1.250 Ευρώ, ώστε να προστατέψει ένα μέρος των καταθέσεών του έναντι των οφειλών του προς το Δημόσιο.

Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του Τaxisnet στη διεύθυνση http://www.aade.gr/polites/akataschetos-logariasmos και να εισέλθετε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο Τaxisnet. Εκεί υποβάλετε ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και δηλώνετε τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ).

Αυτό που ίσως όμως δεν είναι γνωστό είναι πως το όριο των 1.250 Ευρώ είναι μηνιαίο. Που σημαίνει πως αρκετοί θα υπερβούν αυτό το όριο με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων (που συνήθως αντιστοιχεί σε ένα μισθό ακόμα).

Για παράδειγμα, εάν ένας μισθωτός λαμβάνει π.χ. 650 Ευρώ το μήνα, τότε με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων – το οποίο θα είναι λίγο πάνω από 675 Ευρώ σε περίπτωση που έχει εργαστεί ανελλιπώς από την 1η Μαΐου έως σήμερα –  θα υπερβεί αθροιστικά τον Δεκέμβριο το όριο των 1.250 Ευρώ – διότι το σύνολο θα είναι 650+675=1.325 Ευρώ – με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμο προς κατάσχεση το υπερβάλλον ποσό, δηλαδή τα 75 Ευρώ. Άρα πρακτικά ένα μέρος του Δώρου Χριστουγέννων θα χαθεί.

Μια συνεννόηση με τον εκκαθαριστή μισθοδοσίας του εργοδότη σας αναφορικά με τις ημερομηνίες καταβολής των μισθών θα μπορούσε ίσως να αποβεί σωτήρια. Υπενθυμίζουμε πως το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την 21η Δεκεμβρίου, άρα η όποια συνεννόηση θα μπορεί να αφορά μόνο την ημερομηνία καταβολής του μισθού.

Καλές Γιορτές!

Ιστορίες καθημερινής κοινωνικής μερισματικής τρέλας

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες απίθανων καταστάσεων σχετικά με το περίφημο κοινωνικό χαρτζιλίκι.

Μεταξύ άλλων, η δομή της συγκεκριμένης απόφασης ανέδειξε για μια ακόμα φορά (σωστά) χαμένους τους υποτιθέμενους φιλοξενούμενους και επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά πως στη ζωή δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

Ο φιλοξενούμενος δεν επιβαρύνεται με τεκμήρια αναφορικά με την κατοικία του και αυτό προφανώς οδηγεί σε μια ευνοϊκή αντιμετώπιση κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης στην περίπτωση ειδικά που ο φορολογούμενος θέλει να ‘αποκρύψει’ εισοδήματα. Σε κάποιες δε περιπτώσεις αυτό συμβαίνει και εν αγνοία του ιδιοκτήτη ‘ξαδέλφου’ ή ‘κολλητού’.

Δεν είναι λίγες επίσης οι φορές που ο ιδιοκτήτης κάποιας κατοικίας και ο μισθωτής συμφωνούν να μην εμφανίσουν την ενοικίαση με αντάλλαγμα μικρότερο μίσθωμα, ως εκ τούτου ο μισθωτής ‘αναγκάζεται’ να ‘βρεί’ μια στέγη να ‘φιλοξενηθεί’.

Επειδή ως φαίνεται η τακτική των κοινωνικών μερισμάτων θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη, ας προσέξουμε στις επόμενες δηλώσεις να προσεγγίσουμε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια (και σοβαρότητα) το θέμα της διαμονής.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enallaktikos.gr

http://www.enallaktikos.gr/ar36757el-istories-kathimerinis-koinwnikis-merismatikis-trelas-toy-gianni-xatzigewrgioy.html

Κι αν σου ‘κάτσει’ ? Η λοταρία ξεκινάει!

Ξεκινάει το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων μετά και την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Α.Φ.Μ. και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.

Τα έπαθλα είναι αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα, δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου ενώ είναι και ακατάσχετα – πιστώνονται δε σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

Η πρώτη κλήρωση αναμένεται στα τέλη του Νοέμβρη, επιβραβεύοντας με 1.000 Ευρώ κάθε έναν από τους 1.000 τυχερούς που θα κληρωθούν για τις συναλλαγές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται μεγάλη κλήρωση για συνολικά 11 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι όμως ο σωστός τρόπος αυτός για να ωθήσεις τον πολίτη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στη συλλογή αποδείξεων? Είναι άραγε σωστή η προσδοκία προς το απίθανο για να γίνει το αυτονόητο? Δεν θα ήταν ευκολότερο να θεσπιστεί ένα σύστημα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα ΟΛΩΝ των δαπανών, ώστε να φορολογείται η διαφορά?

Δηλαδή, αν έχεις εισόδημα π.χ. 10.000 ευρώ το χρόνο αλλά ξοδεύεις τα 9.200 ευρώ, ας φορολογηθείς για τα 800 ευρώ που πράγματι ‘κέρδισες’. Κατά τον τρόπο αυτό είσαι σχεδόν υποχρεωμένος να κυνηγήσεις κάθε μια απόδειξη ξεχωριστά.

Βιβλία Εσόδων – Εξόδων λοιπόν ή Τζόγος και Λοταρία?

Επειδή είμαστε οι επιλογές μας, οι επιλογές μας τέσσερις δεκαετίες τώρα μας ωθούν στο δεύτερο.

Καλή τύχη! Γενικώς…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enallaktikos.gr

http://www.enallaktikos.gr/ar35985el-ki-an-soy-katsei-i-lotaria-toy-ypoyrgeioy-oikonomikwn-ksekinaei-toy-gianni-xatzigewrgioy.html

Δωρεά φαρμάκων προς το 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης

Μέσω της κοινωνικής μας προσφοράς συνεχίζουμε να στηρίζουμε το σχολείο μας δωρίζοντας για μια ακόμα χρονιά το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό!
Έτσι ενισχύουμε έμπρακτα τις εξαίρετες προσπάθειες της διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου Παλλήνης κυρίας Βασιλικής Γωγούλου και όλων των συνεργατών της, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά!

 

Η δημοσίευση έχει αναρτηθεί και στο Facebook:

https://www.facebook.com/groups/1859956824249776/permalink/2008258419419615/

Τι ισχύει για την πολλαπλή απασχόληση εργαζομένων

Περί πολλαπλής απασχόλησης

Σημείο των καιρών αποτελεί η απασχόληση εργαζομένων σε περισσότερους εργοδότες προκειμένου να ενισχύσουν όσο μπορούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Πολλές φορές συναντάμε εργαζόμενους να απασχολούνται απογεύματα ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για παράδειγμα σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο, εκτός δηλαδή ωραρίου της πρωινής τους εργασίας (για όσους τυχερούς έχουν ακόμα). Μπορούν όμως;

Κατά βάση μπορούν, μιας και η πολλαπλή απασχόληση μισθωτού με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση σε περισσότερους του ενός εργοδότες είναι επιτρεπτή, δίνοντας την απαραίτητη ευελιξία στην απασχόληση, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων αλλά και τις δυνατότητες αύξησης των ευκαιριών απασχόλησης των εργαζομένων στα πλαίσια της απασχόλησης σε περισσότερους εργοδότες.

Ο περιορισμός που υφίσταται είναι ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει την ίδια ημέρα εργάτες ή υπαλλήλους που εργάστηκαν σε άλλο εργοδότη, όλο το νόμιμο χρόνο εργασίας (ωράριο), μπορεί όμως να απασχολήσει μισθωτούς που εργάστηκαν την ίδια ημέρα σε άλλους εργοδότες, λιγότερες από τις νόμιμες ώρες, αλλά μόνο για το χρόνο που απαιτείται για την συμπλήρωση του ανώτατου ορίου ημερήσιας εργασίας (άρθρο 16 παρ.3 του Π.Δ 27.6/4-7-1932).

Πρακτικά, απαγορεύεται η απασχόληση του μισθωτού την ίδια ημέρα, δηλαδή μέσα στο ίδιο 24ωρο, στον ίδιο ή σε άλλον εργοδότη, μετά την παροχή εργασίας του σε όλο τον νόμιμο ανώτατο χρόνο ημερήσιας απασχόλησής του. Κι αυτό για να μην υπάρχει περαιτέρω καταπόνηση των σωματικών και πνευματικών του δυνάμεων. Επομένως η σύμβαση εργασίας για την παροχή εργασίας πέρα από το νόμιμο ωράριο, αφού είναι αντίθετη με απαγορευτική διάταξη νόμου, είναι άκυρη. Μάλιστα σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων, η ακυρότητα είναι απόλυτη και εξετάζεται και αυτεπαγγέλτως.

Οπότε κάθε επιπλέον απασχόληση πέραν π.χ. του ημερήσιου οκταώρου ή του εβδομαδιαίου σαραντάωρου θεωρείται δυστυχώς άκυρη και θα πρέπει να δίνεται η δέουσα προσοχή στο θέμα αυτό, τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enallaktikos.gr

http://www.enallaktikos.gr/ar35834el-ti-isxyei-gia-tin-pollapli-apasxolisi-ergazomenwn.html

Πώς επηρεάζεται η φορολογία εισοδήματος με την αλλαγή φύλου

Στο δημόσιο διάλογο κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες το νομοσχέδιο που αφορά την δυνατότητα αλλαγής φύλου χωρίς τη βαναυσότητα της όποιας χειρουργικής επέμβασης, όπως ισχύει πρακτικά στη χώρα μας από το 1976. Θεωρητικά αποτελεί ένα ακόμη μικρό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό μιας εξαιρετικά συντηρητικής κοινωνίας.

Ο τρόπος βέβαια που γίνεται ο δημόσιος αυτός διάλογος είναι τουλάχιστον εξευτελιστικός, αποτελώντας ένα ακόμα σύγχρονο νεοελληνικό μνημείο άγνοιας και του συνεπακόλουθου αυτής θράσους.

Υπάρχουν όμως φορολογικές συνέπειες που να προκαλούνται με τη διαδικασία αλλαγής φύλου; Η απάντηση είναι αρνητική, μιας και η όποια σχετική διαφοροποίηση αναφορικά με το φύλο έχει ήδη πρακτικά ξεπεραστεί με τις διατάξεις του Ν.4374/2016 περί συμφώνου συμβίωσης.

Υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και αποκτούν εισοδήματα φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα της φορολογίας, πραγματικά ή τεκμαρτά (άρθρο 67 Ν.4172/2013).

Επίσης, οι παντρεμένοι, όσο διαρκεί ο γάμος τους, υποχρεώνονται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, τα εισοδήματα όμως που δηλώνονται φορολογούνται ξεχωριστά για κάθε ένα σύζυγο. Οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από τον γάμο εφαρμόζονται αναλόγως και όταν υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ δύο ενήλικων προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, με τη διαφορά πως τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δεν υποχρεώνονται να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση. Αν δεν θέλουν, υποβάλλουν δύο χωριστές δηλώσεις. Αν όμως υποβάλουν κοινή δήλωση, έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους παντρεμένους (άρθρο 67 Ν.4172/2013, άρθρο 8 Ν.4374/2016).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enallaktikos.gr

http://www.enallaktikos.gr/ar35637el-pws-epireazetai-i-forologia-eisodimatos-me-tin-allagi-fyloy.html