Είναι μάλλον γνωστό πως ο καθένας από εμάς μπορεί να δηλώσει έναν μοναδικό ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο έως του ποσού των 1.250 Ευρώ, ώστε να προστατέψει ένα μέρος των καταθέσεών του έναντι των οφειλών του προς το Δημόσιο.

Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του Τaxisnet στη διεύθυνση http://www.aade.gr/polites/akataschetos-logariasmos και να εισέλθετε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο Τaxisnet. Εκεί υποβάλετε ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και δηλώνετε τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ).

Αυτό που ίσως όμως δεν είναι γνωστό είναι πως το όριο των 1.250 Ευρώ είναι μηνιαίο. Που σημαίνει πως αρκετοί θα υπερβούν αυτό το όριο με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων (που συνήθως αντιστοιχεί σε ένα μισθό ακόμα).

Για παράδειγμα, εάν ένας μισθωτός λαμβάνει π.χ. 650 Ευρώ το μήνα, τότε με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων – το οποίο θα είναι λίγο πάνω από 675 Ευρώ σε περίπτωση που έχει εργαστεί ανελλιπώς από την 1η Μαΐου έως σήμερα –  θα υπερβεί αθροιστικά τον Δεκέμβριο το όριο των 1.250 Ευρώ – διότι το σύνολο θα είναι 650+675=1.325 Ευρώ – με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμο προς κατάσχεση το υπερβάλλον ποσό, δηλαδή τα 75 Ευρώ. Άρα πρακτικά ένα μέρος του Δώρου Χριστουγέννων θα χαθεί.

Μια συνεννόηση με τον εκκαθαριστή μισθοδοσίας του εργοδότη σας αναφορικά με τις ημερομηνίες καταβολής των μισθών θα μπορούσε ίσως να αποβεί σωτήρια. Υπενθυμίζουμε πως το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την 21η Δεκεμβρίου, άρα η όποια συνεννόηση θα μπορεί να αφορά μόνο την ημερομηνία καταβολής του μισθού.

Καλές Γιορτές!