Περί πολλαπλής απασχόλησης

Σημείο των καιρών αποτελεί η απασχόληση εργαζομένων σε περισσότερους εργοδότες προκειμένου να ενισχύσουν όσο μπορούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Πολλές φορές συναντάμε εργαζόμενους να απασχολούνται απογεύματα ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για παράδειγμα σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο, εκτός δηλαδή ωραρίου της πρωινής τους εργασίας (για όσους τυχερούς έχουν ακόμα). Μπορούν όμως;

Κατά βάση μπορούν, μιας και η πολλαπλή απασχόληση μισθωτού με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση σε περισσότερους του ενός εργοδότες είναι επιτρεπτή, δίνοντας την απαραίτητη ευελιξία στην απασχόληση, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων αλλά και τις δυνατότητες αύξησης των ευκαιριών απασχόλησης των εργαζομένων στα πλαίσια της απασχόλησης σε περισσότερους εργοδότες.

Ο περιορισμός που υφίσταται είναι ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει την ίδια ημέρα εργάτες ή υπαλλήλους που εργάστηκαν σε άλλο εργοδότη, όλο το νόμιμο χρόνο εργασίας (ωράριο), μπορεί όμως να απασχολήσει μισθωτούς που εργάστηκαν την ίδια ημέρα σε άλλους εργοδότες, λιγότερες από τις νόμιμες ώρες, αλλά μόνο για το χρόνο που απαιτείται για την συμπλήρωση του ανώτατου ορίου ημερήσιας εργασίας (άρθρο 16 παρ.3 του Π.Δ 27.6/4-7-1932).

Πρακτικά, απαγορεύεται η απασχόληση του μισθωτού την ίδια ημέρα, δηλαδή μέσα στο ίδιο 24ωρο, στον ίδιο ή σε άλλον εργοδότη, μετά την παροχή εργασίας του σε όλο τον νόμιμο ανώτατο χρόνο ημερήσιας απασχόλησής του. Κι αυτό για να μην υπάρχει περαιτέρω καταπόνηση των σωματικών και πνευματικών του δυνάμεων. Επομένως η σύμβαση εργασίας για την παροχή εργασίας πέρα από το νόμιμο ωράριο, αφού είναι αντίθετη με απαγορευτική διάταξη νόμου, είναι άκυρη. Μάλιστα σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων, η ακυρότητα είναι απόλυτη και εξετάζεται και αυτεπαγγέλτως.

Οπότε κάθε επιπλέον απασχόληση πέραν π.χ. του ημερήσιου οκταώρου ή του εβδομαδιαίου σαραντάωρου θεωρείται δυστυχώς άκυρη και θα πρέπει να δίνεται η δέουσα προσοχή στο θέμα αυτό, τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enallaktikos.gr

http://www.enallaktikos.gr/ar35834el-ti-isxyei-gia-tin-pollapli-apasxolisi-ergazomenwn.html