Στο δημόσιο διάλογο κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες το νομοσχέδιο που αφορά την δυνατότητα αλλαγής φύλου χωρίς τη βαναυσότητα της όποιας χειρουργικής επέμβασης, όπως ισχύει πρακτικά στη χώρα μας από το 1976. Θεωρητικά αποτελεί ένα ακόμη μικρό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό μιας εξαιρετικά συντηρητικής κοινωνίας.
Ο τρόπος βέβαια που γίνεται ο δημόσιος αυτός διάλογος είναι τουλάχιστον εξευτελιστικός, αποτελώντας ένα ακόμα σύγχρονο νεοελληνικό μνημείο άγνοιας και του συνεπακόλουθου αυτής θράσους.
Υπάρχουν όμως φορολογικές συνέπειες που να προκαλούνται με τη διαδικασία αλλαγής φύλου; Η απάντηση είναι αρνητική, μιας και η όποια σχετική διαφοροποίηση αναφορικά με το φύλο έχει ήδη πρακτικά ξεπεραστεί με τις διατάξεις του Ν.4374/2016 περί συμφώνου συμβίωσης.
Υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και αποκτούν εισοδήματα φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα της φορολογίας, πραγματικά ή τεκμαρτά (άρθρο 67 Ν.4172/2013).
Επίσης, οι παντρεμένοι, όσο διαρκεί ο γάμος τους, υποχρεώνονται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, τα εισοδήματα όμως που δηλώνονται φορολογούνται ξεχωριστά για κάθε ένα σύζυγο. Οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από τον γάμο εφαρμόζονται αναλόγως και όταν υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ δύο ενήλικων προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, με τη διαφορά πως τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δεν υποχρεώνονται να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση. Αν δεν θέλουν, υποβάλλουν δύο χωριστές δηλώσεις. Αν όμως υποβάλουν κοινή δήλωση, έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους παντρεμένους (άρθρο 67 Ν.4172/2013, άρθρο 8 Ν.4374/2016).
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enallaktikos.gr