Ήρθε στη ζωή μας για να μείνει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, το μοναδικό ταμείο κύριας ασφάλισης για 4,2 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, “Στόχος της σύστασης του ΕΦΚΑ είναι η καταπολέμηση των παθογενειών του παρελθόντος, όπως η γραφειοκρατία, η πολυνομία και οι ανισότητες, με εργαλεία τη θέσπιση ενιαίων, δίκαιων κανόνων για όλους στη βάση των αρχών της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και την παροχή υπηρεσιών ποιότητας για τους ασφαλισμένους, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και του υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού”.

Τι όμορφα λόγια! Αυτό όμως που δεν διευκρινίζει η ανακοίνωση είναι το “πόθεν” των πόρων του νέου υπερταμείου – κοινώς, από που θα βρεθούν τα χρήματα. Θυμίζουμε πως ο ΕΦΚΑ θα χρηματοδοτείται με το ‘παρανοϊκό’ ποσοστό του 26,95% – κατ’ ελάχιστον – επι των εισοδημάτων των επιτηδευματιών, χωρίς φυσικά την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα.

Το ύψος αυτό των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την εξαντλητική και πολυσχιδή φορολογία οδηγούν μαθηματικά σε κλείσιμο, φοροδιαφυγή ή ‘φορολογική εξορία’ ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επαγγελματικής τάξης, της ραχοκοκκαλιάς δηλαδή της κοινωνικοπολιτικής δομής της χώρας.

Ο φόβος όλως μας είναι πως ο διαφαινόμενος ‘θάνατος του εμποράκου’ είναι αυτός που θα δώσει τη χαριστική βολή στο σαθρό ασφαλιστικό οικοδόμημα της χώρας και πως οι ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας θα μείνουν για μια ακόμα φορά ευχές.

Και τότε, αυτό που θα μείνει στην ιστορία θα είναι πως αυτή η ‘χαριστική βολή’ προκλήθηκε από Ένα Φέσι Καταπληκτικά Αριστερό…